Pinocchiotårta

Idag fyller min vän Linda 30 år. Så jag passade på att hjälpa henne att baka en tårta!

75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
4 msk mjölk

Maräng:
5 äggvitor
2 dl socker
1 påse, ca 50 gram mandelspån

Fyllning:
3 dl vispgrädde
frukt el bär efter säsong och smak!

Gör så här:
Rör smör och florsocker poröst. Tillsätt äggulorna ett i taget, och rör om mellan varje.
(spar äggvitorna i en separat bunke till marängen)
Blanda ihop mjöl och bakpulver och tillsätt det och mjölken ner i ägg&smörblandningen.
Bred ut smeten i en långpanna som du klätt med bakplåtspapper. Ett tips är att smöra papperet så lossnar kakan lättare sen då den är klar.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner sockret och vispa några minuter till. Bred marängen lite ojämnt över smeten i formen och strö över mandelspånen.
Grädda botten i nedre delen av ugnen på 175 grader, tills marängen fått fin färg och sockerkakan är torr, ca 20 min.
Låt kakan svalna något, lossa sedan försiktigt kakan och dela den på mitten.
Vispa grädde och lägg grädden på ena delen, fördela ut färska bär och lägg på den andra delen, med mandelspån sidan uppåt.

Ät och njut! Det ska vi göra idag.
(Varför inte prova att även hacka choklad och strö över grädden. Det är bara fantasin som sätter stopp!)

Kommentarer

MammaMu sa…
Tack...marängtårta har jag varit sugen på i flera år och detta verkar både lätt och snabbt. :P