
knappt 2 dl råsocker (rörsocker står det på förpackningen)
½ dl agavesirap
3 ägg
1½ dl kakao
1 dl vetemjöl
½ dl mald mandel
1½ tsk lakritspulver (ta gärna lite extra)
½ tsk salt
50 g mörk choklad, av god kvalitét
1 dl frysta hallon
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en form, ca 30*20 cm.
Vispa ihop smör, socker och agavesirap. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda alla torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Mal mandeln med skalet på.
Hacka chokladen i grova bitar, och vänd försiktigt ner den tillsammans med hallon.
Bred ut kakan jämnt i formen. Smeten är tjock, men se till att den blir jämnt fördelad.
Grädda kakan mitt i ugnen i 17-18 minuter. Den ska vara krämig, nästan rinnande.
Servera kakan ljummen tillsammans med Kesella. Prova gärna någon kesella med smak, tex kesella hallon. Kesellan bryter bra mot den lite "tunga" kakan, då kesella är friskt.
I receptet står det 1½ tsk lakritspulver, men ta gärna lite extra då kakan inte smakade lakrits alls. Lakritspulver köper du billigt, på te x Frukthörnan i Umeå.
Kommentarer