Nötpaj på smördegsbotten

En perfekt paj till advents eller julfikat. Super enkel att slänga ihop innan gästerna kommer!



Mördeg:
125 g smör
3 msk socker
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 äggula
Blanda samman ingredienserna snabbt och tryck ut i en pajform. Låt vila i kylen 20-30 min. Förgrädda i nedre delen av ugnen på 200 grader ca 8 min.

Fyllning:
300 g (ca 5 dl) blandade nötter och mandlar
2 dl socker
3 ägg
1½ dl vispgrädde
25 gram rumsvarmt smör
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
½ tsk kardemumma

Finhacka nötterna. Jag tog en av delarna till stavmixern.
Blanda sedan ner övriga ingredienser till en smet, och bred ut fyllningen i pajskalet efter att du förgräddat det.
Grädda sedan pajen på 175 grader i nedre delen av ugnen 25-30 min.

Garnera gärna med hela nötter, och pudra på florsocker innan serveringen.
Servera den halvljummen med lättvispad grädde.

Kommentarer