Saffransbullar är verkligen advent och lucias bästa fika!
I år fick jag tipset från tidningen Hembakat om en ny variant. Håll till godo!
I år fick jag tipset från tidningen Hembakat om en ny variant. Håll till godo!
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl
Smula jästen i bunken och lös upp den med den fingervarma mjölken.
Häll i saffran och blanda runt.
Blanda sedan ner resten av ingredienserna och knåda degen en stund. Då blir degen extra fluffig och bra!
Jäs under bakduk ca 45 minuter.
Under tiden kan du göra fyllningen.
200 gram rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 msk vaniljsocker.
Klicka ut i ett gäng klickar på ett fat och ställ i frysen i en timme. Så många klickar du gör, så många bullar gör du. Det brukar bli ca 40 bullar av en sats deg.
När degen jäst klart, rulla bollar av degen och lägg i en bullform. Stoppa ner en fryst smörkräm i mitten på varje bulle. Jäs 30 minuter.
Pensla med ägg och grädda i 250 grader, mitt i ugnen ca 6-9 minuter.
Innan servering så pudra över lite florsocker för det extra lilla piffet!
Kommentarer