Morotsbröd

Inspirerad av tidningen Hembakat så slängde jag ihop morotsbröd idag med vissa ändringar.

50 jäst
8 dl mjölk
3 dl fiber havregryn (funkar med vanligt också, men jag gillar fiber då de är lite mindre och nyttigare)
2 tsk salt
1 dl rågmjöl (vilket mjöl som helst går bra som är lite grövre)
0,5 dl olivolja
100 g fin rivna morötter, ca 2 st stora.
ca 15 dl vetemjöl.

Smula jästen och lös upp den i den fingervarma jästen. Häll ner havregrynen och låt svälla några minuter.
Tillsätt resten av ingredienserna och knåda degen några minuter. Ju mer du knådar degen desto bättre bröd kommer du få. Har man en assistent/kitchen aid så använd den!

Låt degen jäsa 1 h.

Tag två tredjedelar av degen och tryck ut i en mindre långpanna. Nagga med gaffel och snitta upp den i 6 rutor. Den sista tredje delen trycker man ut i en rund form. Nagga och pensla med vatten. Ha ev på frön typ vallmo.
(Båda formarna ska vara klädda i bakplåtspapper)
Låt jäsa 30 min till.

Grädda på 225 ca 20 minuter för den stora och 17 minuter för den runda.

Ät ljumna med smör och ost på. Magiska!

Kommentarer