Rågbröd m potatis

Det blev lite potatis över från middagen igår. Perfekt att mosa och stoppa ner i bröddegen så blir brödet extra saftigt. Så imorse slängde jag ihop en deg som fick stå på jäsning medan jag besökte Iksu. 

Jag höftar mest när jag gör bröd ur huvudet, men ska försöka plita ner ingredienserna och ungefär hur mycket jag hade av allt. 

1 paket torrjäst. Torrjästen är perfekt att ha hemma i skafferiet när baklusten smyger på. 1 påse är som ett paket färsk jäst. Jag använder oftast denna när jag bakar limpor. 

Jag kokade upp 5 dl vatten som jag slog över ca 1,5 dl rågkross. Tillsatte ca 2 dl till vatten och när allt blivit ljummet så blandade jag ner ca 2 tsk salt, 0,5 dl mörk brödsirap och 3 mosade kokta kalla potatisar. Sedan hade jag i vetemjöl och torrjästen. Vetemjöl ca12 dl. Där höftar jag mest, kör degen i min Kitchen Aid tills den känns som en deg ska. Jag tycker inte det gör nåt att den är lite kladdig. Risken om man har för mkt mjöl är att limpan blir hård och torr. 

Sedan låter man degen jäsa minst 40 minuter. Min deg jäste i nästan 2,5 h idag eftersom jag både tränade och handlade under tiden. De slutar liksom att jäsa efter ett tag ändå. 
Baka ut den till 2 limpor, och lägg dem i brödformar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min till. 
Grädda mitt i ugnen på 200 grader ca 40 minuter. 


Tjusningen med att baka limpor så här är att man kan baka på känn, det är min absoluta favoritbakning!

Kommentarer